Siirry sisältöön

Näytönsuojakalvo ei tee näkymättömäksi

Blogi_Näytönsuojakalvo ei tee näkymättömäksiMeillä ihmisillä on taipumusta tuudittautua turvallisuuden tunteeseen. Kun olemme liimanneet teipinpalasen läppärin kameran eteen tai näytönsuojakalvo on paikoillaan, meillä on tyytyväinen ja rauhallinen olo. Ei tietenkään ole syytä koko ajan olla varuillaan ja peloissaan, mutta joskus olisi hyvä miettiä, miltä uhalta onkaan suojauduttu ja miltä ei.

Miltä teipinpalanen suojelee?

Kameran päälle laitetaan teippi, ettei kukaan voisi katsella sinua luvatta. Tosiasiassa, jotta joku saisi haltuunsa koneesi kameran, hänellä täytyy olla jo niin paljon tarttumapintaa koneeseesi, että sieltä lähtee todennäköisesti salasanoja ja tunnistetietoja myöten kaikki kiinnostavampi kävelemään. Teipinpala estämässä katselua on ehkä pienin lohtu, kun luottotietosi ovat maailmalla myynnissä tietämättäsi.

Tosiasiassa teippi suojannee parhaiten siltä, ettet vahingossa vilahda etäpalaveriin bokserit jalassa etätyöpäivää viettäessäsi. Ihan tärkeää toki sekin.

Tilaisuus tekee varkaan

Näytönsuojakalvo sumentaa noin 60 astetta näytön kummaltakin reunalta, eli väliin jää silti 60 asteen keila, jonka sisäpuolella oleva näkee kyllä kaiken, kunhan vain vilkaisee. Jos siis joku istuu takanasi tai kävelee ohitsesi julkisessa tilassa, salaisuutesi eivät ole turvassa. Siksi on suotavaa aina miettiä, millaisia asioita koneellaan avaa missäkin olosuhteissa.

Törmään itse näihin turhankin usein ja esimerkkejä on vaikka muille jakaa; kuten taannoin iltapäivän ruuhkametrossa erään kotimaisen pörssiyhtiön edustajan selailemat hakijoiden Curriculum Vitaet. Valitettavasti samassa vaunussa tätä pitkään kotimaisen matkapuhelinvalmistajan palkkalistoilla olleen hakijan CV:ta ihasteli tahtomattaan useampikin seisomamatkustajista, koska se nyt oli keskellä näkökenttiämme.

Selkäsi takana istuva ihminen ei välttämättä ole lainkaan pahantahtoinen, mutta tilaisuus tekee monesti varkaan ja uteliaisuus voittaa. Kurkistamme hieman, joskus vähän vahingossakin tai tahtomattamme. Jos satumme näkemään jotain arvokasta, eihän se varsinaisesti haittaakaan - vai kuinkas sisäpiiritiedon hyödyntämisestä annettiinkaan sanktioita?

Maalaisjärki viimeistelee tehokkaat suojatoimenpiteet

Yritysvakoilu ei aina ole rikollisten tahojen kuukausia valmisteltu ja tarkoin suunniteltu hyökkäys, vaikka sitäkin se voi olla. Arkipäiväisempää yritysvakoilua ja tietojen vuotamista tapahtuu vahingossa Pendolinossa kahdenvälisen keskustelun kantautuessa väkisin korvakäytävään tai controllerin käsitellessään Excelissä yrityksen tilauskantoja InterCityn ravintolavaunussa ilman näytönsuojakalvoa.

On siksi ehdottoman tärkeää, että koko ketju on otettu huomioon dataa suojatessa. Tekniset asiat kuten virustorjunta, kunnolliset salasanat tai kiintolevyn salaus eivät auta pitämään informaatiota suojassa, jos tieto liikkuu salaamattomana julkisessa WLANissa. Saati jos data on nähtävissä näytöltä tai se puhutaan ääneen julkisessa tilassa.

Loppukäyttäjä, tuo inhimillinen olento, mahdollistaa koko suojatoimenpiteiden ketjun toimivuuden sekä boostaa sen tehokkuutta omilla toimillaan. – Mutta työntekijä myös saa kalliit suojauskeinot hyödyttömiksi niin tahtoessaan. Asenne ratkaisee.

Siksi oman toimintansa ymmärtäminen ja tilannetietoisuus on parasta suojaa tahatonta sekä vihamielistä vakoilua vastaan.

Ota yhteyttä, jos haluat lisätä tilannetietoisuutta yrityksessäsi